welsteil.nl

Paul Cliteur

'Vliegend Spaghettimonster'

De naam van de Kerk van het 'vliegend Spaghettimonster' doet als je die voor het eerst hoort of ziet een beetje vreemd aan. De oorsprong van die kerk is ooit een parodie geweest op het instituut: 'geloof' in Kansas in de Verenigde Staten van Amerika. Zie Flying Spaggeti Monster(FSM). Door alle commotie is de parodie nu zelf geinstitutionaliseerd met vestigingen en volgelingen over de hele wereld.

De kledij, attributen en gedrag van die volgelingen verdienen uitleg, maar geldt dat niet voor alle geloven? Veel erkende religies hebben standpunten, gebruiken en uitingen die niet altijd direct te verklaren zijn en die je dus maar moet 'aannemen' of 'geloven'. Dit geldt zo ook voor de symbolen. Misschien lijken de symbolen van de Kerk van het Vliegend Spagettimonster (o.a. een vergiet als hoofddeksel en het bovenmatig verheerlijken van pasta) belachelijk maar, zo vinden zij, dat gaat ook voor meerdere religies op. Kijk maar de de torenhoge mijters van bisschoppen. Die van de orthodox-grieks ~ en russische kerk hebben zelfs een soort belletjes er op. Veel religies hebben dwangmatige rituelen en een niet aflatende drang om te ' bekeren'.Er zijn ook volgelingen van 'religies' die vinden dat de niet-volgelingen tegenstanders zijn die ze uit de weg moeten ruimen. Dan valt zo'n vergiet op het hoofd nog mee en is eigenlijk best wel grappig en zeer zeker niet gewelddadig.

Net als veel religies heeft ook deze kerk een aantal basisregels waar je je het liefst aan kunt houden wil je een echte volger zijn.


  1. Ik heb echt liever niet dat je… doet alsof je heiliger bent dan iemand anders wanneer je mijn noedelige goddelijkheid beschrijft. Als sommige mensen niet in me geloven dan is dat oké. Echt. Trouwens, dit gaat niet over hen, dus niet afdwalen.
  2. Ik heb echt liever niet dat je… mijn bestaan gebruikt om mensen te onderdrukken, straffen, veroordelen of, je snapt het, je slecht te gedragen tegen anderen. Ik heb geen offers nodig en het begrip “zuiver” is bedoeld voor bronwater, niet mensen.
  3. Ik heb echt liever niet dat je… mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk, oké? O, en laat dit eens doordringen: vrouw = mens. man = mens. Precies hetzelfde. De één is niet beter dan de ander, tenzij we het over mode hebben en sorry, dat heb ik aan vrouwen gegeven en een paar mannen die toevallig het verschil weten tussen lila en violet.
  4. Ik heb echt liever niet dat je… je gedraagt op een manier die aanstoot kan geven aan jezelf of je willige partner met de wettige leeftijd EN geestelijke volwassenheid. Voor wie daar problemen mee heeft:, ik geloof dat de uitdrukking is: “doe ’t effe lekker met jezelf”, tenzij je daar aanstoot aan neemt; in dat geval moet je maar eens de TV uitzetten en voor de verandering een ommetje maken.
  5. Ik heb echt liever niet dat je… discussieert met gehersenspoelde, vooringenomen, akelige mensen op een lege maag. Eet eerst en maak dan gehakt van ze.
  6. Ik heb echt liever niet dat je… kerken/moskeeën/tempels bouwt van multimiljoenen euro’s voor mijn noedelige goedheid, wanneer het geld beter besteed kan worden aan bestrijding van armoede en ziekte, aan leven in vrede, liefhebben met passie en het goedkoper maken van breedbandkabel. Ik mag dan een alleswetend complex wezen zijn, maar ik hou van de simpele dingen in het leven. Ik kan het weten, ik ben de Schepper.
  7. Ik heb echt liever niet dat je… rondbazuint tegen anderen dat ik met je praat. Zo interessant ben je niet. Word volwassen. Ik vertel je net dat je je naasten lief moet hebben, dat was een hint.
  8. Ik heb echt liever niet dat je… bij een ander dingen doet die je met jezelf wil laten geschieden, als je in bent voor dingen die te maken hebben met, eh… veel glijmiddel, leer of vaseline. Als de andere persoon het wil (gelet op punt 4), ga ervoor, maak foto’s en in Mike’s naam, gebruik een condoom! Echt, het is maar rubber. Als ik had gewild dat het niet goed voelde had ik wel stekels toegevoegd, of zoiets. (RAmen).

De achtergrond van het ontstaan van deze kerk vind je hier.

Terug naar welsteil.nl.